Råd och Tips

Friska tänder

Så här håller du dina tänder så friska som möjligt! Borsta tänderna morgon och kväll med fluortandkräm. Använd gärna el-tandborste. Tandborsten kommer inte åt överallt. Använd tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborstar i utrymmena mellan tänderna. Vi kan hjälpa till att hitta bäst hjälpmedel för just dig! Gör gärna rent tungan med en tungskrapa eller med tandborsten. Fem gånger om dagen klarar tänderna att vi äter eller dricker; fler gånger ökar risken för karies (hål).

Friskt vatten från kranen är helt säker dryck för tänderna. Se upp med frukt, juicer, läsk och sportdrycker mellan måltiderna, det kan skada dina tänder. Unna gärna dina tänder en fluorsköljning till natten! Det stärker tänderna så de blir mer motståndskraftiga mot karies.

Rök eller snusa inte!

Utslagen tand

Är olyckan ett faktum och en tand helt utslagen? Låt inte tanden torka ut! Försök att sätta tillbaka tanden på dess plats och var noga med att inte vidröra roten. Om tanden inte kan sättas tillbaka kan den hållas fuktig av saliv. Ett bra tips är att placera tanden i munnen ut mot kinden. Alternativt kan den läggas i koksaltlösning eller eventuellt i mjölk. Uppsök tandläkare fortast möjligt!

Observera att utslagna mjölktänder inte ska sättas tillbaka. Fler råd och tips samt svar på frågor finns på 1177.se