Bastandvård / allmäntandvård

Tandhygienist

Gör undersökningar för att upptäcka karies, tandköttsinflammation eller tandlossning. Du får information och råd om hur du ska förebygga tandsjukdomar.

Tandhygienistens specialområde är behandling av tandlossning . Hon tar bort tandsten och beläggningar på tänderna, putsar och polerar. Om det skulle behövas kan hon ge smärtlindring, t.ex med bedövningssalva.

Tandlossningsbehandling

Vid tandlossning bryter en inflammatorisk process ner tandens fäste i käkbenet. I allvarliga fall kan tanden gå förlorad. Genom att alltid kontrollera ditt tandkötts kondition och mäta s.k tandköttsfickor kan vi upptäcka tandlossning i ett tidigt stadium och sätta in motåtgärder. Att förebygga och behandla tandlossning är tandhygienistens specialområde.

Rotbehandling

När tandens pulpa (”nerven”) är skadad, eller om det blivit en infektion under roten, måste tanden rotfyllas. En rotfyllning kräver vanligen flera besök, och tandens krona måste därefter förses med en fyllning, eller en krona, ofta i kombination med någon form av stiftförankring i tanden.

Bettskena

Värk från huvud eller käkleder kan det bero på att du gnisslar eller pressar tänder. Då kan en bettskena i hård eller mjuk plast ge lindring

Tandreglering

Vi utför idag inte tandreglering utan remitterar till tandregleringsspecialist.

Fyllning

Om någon tand är trasig lagas den oftast med tandfärgad compositeplast